Repensar l’educació

/, Projectes/Repensar l’educació
Repensar l’educació2018-05-17T12:55:05+00:00

Project Description

El Centre per a la UNESCO de Catalunya publica la versió en Català de l’informe de la UNESCO “Repensar l’educació: vers un bé comú mundial?”, el títol del qual en anglès és “Rethinking Education: towards a global Common Good”.

Aquest document de la UNESCO contribueix a replantejar l’educació i l’aprenentatge, i revisa un dels informes que més ha influenciat el món educatiu arreu: l’Informe Delors de 1996 “L’aprenentatge: Hi ha un tresor amagat a dins”.

El món canvia. Aquests canvis es caracteritzen per nous graus de complexitat i contradicció; l’educació també ha de canviar. Les societats viuen transformacions profundes arreu, i això exigeix noves formes d’educació per promoure les competències que necessiten les societats i les economies, avui i demà. Això representa anar més enllà de l’alfabetisme i les competències numèriques per centrar-nos en nous enfocaments i entorns de l’aprenentatge per assolir més equitat i qualitat per tothom.

L’educació hauria de ser aprendre a viure en un planeta sota pressió. Hauria de ser alfabetització cultural, que contribuís a unir les dimensions social, econòmica i mediambiental del desenvolupament sostenible. Aquesta és una visió humanista de l’educació com un bé comú essencial.

L’educació per la ciutadania en un món divers, la governança global-local, una educació més inclusiva, el divorci educació-treball, l’acreditació de noves competències… A la societat del coneixement, no hi ha cap força de transformació més potent que l’educació. És per això que hem de tornar a pensar en gran i imaginar de nou l’educació en un món canviant. Per fer-ho, us plantegem aquest debat on ens preguntarem qüestions com ara:

Quina educació necessitem per al segle XXI? Com canvien els propòsits de l’educació en el context actual de transformació social i tecnològica? Què ens impedeix reorganitzar l’aprenentatge? Com garantir que l’educació esdevingui un «bé comú global» més enllà de la dicotomia públic/privat? Quin serà el nou rol dels educadors i quin seran els nous protagonistes d’aquests escenaris? Quins reptes haurem d’afrontar a Catalunya?

El 14 de juliol 2015, la UNESCO va presentar a Barcelona l’informe “Repensar l’educació: vers un bé comú mundial?”, amb el que ha revisar i actualitzar l’Informe Delors. L’acte, part del llançament mundial d’aquesta publicació, va tenir lloc a l’auditori de la Pedrera i va ser organitzat pel Centre per a la UNESCO de Catalunya en col·laboració amb la Fundació Jaume Bofill. La presentació va contar amb el suport de Fundació Catalunya La Pedrera i la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya.

La presentació de l’informe va anar a càrrec del Dr. Sobhi Tawil, director del document i membre del Programa de Recerca i Prospectiva Educativa de la UNESCO.
També hi van intervenir:

  • Dr. Eduard Vallory, president del Centre per a la UNESCO de Catalunya, amb la presentació de les conclusions de la iniciativa Educació Post 2015, impulsada pel Centre per a la UNESCO de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill.
  • Laia Bou, directora de l’Institut Mont Perdut (Terrassa); Coral Regí, directora de l’Escola Virolai (el Coll, Barcelona); i Astrid Ruiz, directora de l’Escola Congrés-Indians (la Sagrera, Barcelona), fan múltiples aportacions sobre els propers reptes educatius a Catalunya
  • El M. H. Sr. Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement, va fer la cloenda de l’acte.

La versió en Català de l’informe la podeu consultar aquí:

Repensar l’educació: Vers un bé comú mundial (3.9 MB)

Project Details

Categories: